Zaterdag 15 en zondag 16 september

12.00 – 17.00 uur

Locatie: Als je landgoed Willibrordus binnen gaat via de rechter poort van het hoofdgebouw, vind je de ingang van het museum direct links om de hoek van de poort.

€ 2,50
Vouchers zijn verkrijgbaar bij de kassa in De Verhalenkamer/VVV

Archeologie uit de regio

Museum Baduhenna is een archeologisch museum gesitueerd op landgoed Willibrordus in Heiloo. Het museum wil de bewoners van Heiloo graag van de lokale bewoningsgeschiedenis vertellen. En er is veel te vertellen getuige de vele archeologische vondsten, gebruiksvoorwerpen van vaak honderden jaren oud, die wij in ons museum tentoonstellen.

De slag in het heilige woud  

De naam ‘Baduhenna’ verwijst naar het heilige woud van godheid Baduhenna uit het begin van de jaartelling waar volgens de Romeinse schrijver Tacitus (Annales IV, 72,73,74) in 28 na Chr. een belangrijke slag tussen de Romeinen en de Friezen plaatsvond. Volgens Tacitus  zijn er bij deze slag ruim 1300 Romeinse soldaten gesneuveld.
Aangezien de aanval van de Romeinen op de Friezen vanuit het fort Flevum (bij Velsen) plaatsvond, vermoedt men dat deze slag in Noord-Holland plaats gevonden kan hebben. Gezien de verklaring van de naam Heiloo, namelijk ‘heilig bos’, wordt Baduhenna wel met Heiloo in verband gebracht. Zeker is dit echter niet. De slag in het Baduhennawoud heeft waarschijnlijk wel ten noorden van Velsen plaats hebben gehad.

Expositie en educatie

Sinds 1988 is Baduhenna actief en heeft het een interessante verzameling opgebouwd. Naast de archeologische opgravingen  – die bij grote projecten feitelijk alleen nog door professionele archeologieondernemingen kunnen en mogen worden uitgevoerd – zijn de activiteiten van Baduhenna ook gegaan in de richting van educatie. Lezingen worden georganiseerd, kinderen maken kennis met de archeologie tijdens rondleidingen of als lid van onze jeugdclub. Vele belangstellenden bezoeken de expositie en laten zich verrassen door de collectie archeologische voorwerpen. Kortom, Baduhenna heeft een breed spectrum van interesses.

Iedereen is welkom.

In het 2015 heeft een grote opknapbeurt en een reorganisatie plaatsgevonden. De archeologie van Heiloo kan nu nog beter voor het voetlicht worden gebracht. Als je belangstelling hebt ben je welkom in het museum. Ook nodigen wij je uit om ons werk te steunen, financieel of praktisch. Baduhenna heeft werkgroepen voor archeologisch veldwerk, educatie, restauratie, beeldbank en het museum.

Locatie.

Als je landgoed Willibrordus binnen gaat via het hoofdgebouw, de rechter poort, vind je de ingang van het museum direct links om de hoek van de poort.