Vrijdag 15 september

Zondag 17 september

Tijd: Vrijdag: 20.30 – 21.15 uur

Tijd: Zondag: 15.45 – 16.30 uur

Locatie: Binnentuin

Entree: 2 Willies

Anna & Konstanze
Duo Cello

In de 17e eeuw begon instrumentale muziek in Italië zich los te breken van zijn onderwerping aan de menselijke stem, en kreeg het een eigen stem ten opzichte van ambitus, ritme, dynamiek en kleuren.

Terwijl de viool al ingeburgerd was in het dagelijkse concertleven, was de violoncello nog met zijn opmars bezig. We weten in ieder geval dat deze wel bestond, maar er was geen literatuur voor geschreven en niemand was het nog eens geworden over de afmetingen, de stemming of de hoeveelheid snaren van het instrument. De violoncello was in de experimenteerfase – iedere denkbare versie van een gestreken basinstrument werd gebruikt. Tijdens deze ontwikkelingsfase werd, door inbreng van sleutelpersonen als Domenico Gabrielli, de eerste sololiteratuur gecomponeerd en werd de nieuwe manier van spelen van Italië naar de rest van Europa verspreid.
Ongeveer honderd jaar later had de cello in Frankrijk inmiddels al bijna de vorm aangenomen van het hedendaagse instrument dat wij kennen. Dit instrument werd, door de eerste verschenen leermethodes en zeer virtuoos solorepertoire, voor eens en altijd naast de viool gevestigd als gelijkwaardig soloinstrument.

De twee cellisten Konstanze Waidosch en Anna Reisener, beide afgestudeerd aan de Academie van Oude Muziek in Bremen en aankomend masterstudenten op het Conservatorium van Amsterdam, willen hun publiek op oude instrumenten op reis nemen door de geschiedenis van de violoncello – beginnend met zijn eerste stappen in Italië, gevolgd door Franse en Duitse barokmuziek, en eindigend in de era van de grote romantische cellomuziek.

 

Grote Willibrordus Draait Door Banden bestellen
Willibrordusbandjes bestellen